Wat is osteopathie?

Geschiedenis

De Amerikaanse arts Dr. Andrew Taylor Still (1828 – 1917) ontdekte de principes waarop de osteopathie stoelt , en gaf er op 22 juni 1874 het symbolische begrip osteopathie aan.

Still was een klassiek geneeskundige die bestrijding van alleen ziekteverschijnselen destijds ontoereikend vond. Hij ging op zoek naar meer en leerde om het lichaam op een andere manier te bekijken. Hij kwam tot inzicht dat gezond weefsel een zekere mate van beweging moet vertonen , en dat bewegingsverlies een nadelige invloed kon hebben op de gezondheid van patiënten. Hij concludeerde dat bewegingsverliezen van verschillende weefsels mensen ziek maken. Hierbij ging hij op dezelfde manier te werk als een ingenieur die de mechanica van zijn machine bestudeerd. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid te kunnen opsporen en behandelen.

Still stichtte in 1892 The American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor deze moderne manuele geneeswijze.

Sindsdien is de osteopathie verder ontwikkeld , verrijkt en wetenschappelijk onderbouwd met behoud van het originele concept ; een eigen diagnostiek en therapie. De osteopathie bij ons is nog jong maar geniet steeds meer bekendheid en evolueert ten volle.

Volgende